Om

Om
Dråpera

Dråpera är ett Göteborgsbaserat scenkonstkollektiv som grundades 2011 av tonsättaren Lina Järnegard och mezzosopranen Anna-Sara Åberg. Sedan start har ensemblen utökats och samarbetspartners anlitas beroende på projekt. Arbetet med Dråperas föreställningar är processbaserat och bygger oftast på ett stort antal workshops där material utifrån ett tema eller koncept undersöks och fördjupas i flera steg. Metodologin bygger på ett nedbrytande av hierarkier och ett fördjupat samarbete mellan tre huvudelement; musik, text och aktion.

Information


Produktioner

Välkomna till vi! grundar sig i en tolkning av poeten Ulf Karl Olov Nilssons essäbok Röstautograferna. Öppen work-in-progress på Cinnober teater i Göteborg den 8 maj 2022 och premiär med efterföljande föreställningar på Cinnober teater den 29-30 oktober 2022.

Allt står i noterna, utom det viktigaste är baserad på två musikaliska verk; Encapsulated; embodied II av Lina Järnegard och Tsutsu II av Rei Munakata. Premiär på Atalante den 9 mars 2019.

Stamina Quimera är ett samarbete med den Colombianska performanceduon Ulrica Duo(Ángela Hoyos och Juan Hernandez). Premiär på konserthuset Leon de Greiff i Bogota i april 2015 med efterföljande Sverigeturné på Cinnober teater i Göteborg och Kulturhuset i Stockholm.

Ett Ansikte tar sig an temat förälder-barn-relationen utifrån ett libretto av Signe Hammar. Premiär på GöteborgsOperans lilla scen den 22 september 2013.

Identitet: Ett Drama är ett samarbete med ensemble Mimitabu där flera musikaliska verk sammanbinds till en helhet och gläntar på dörren till teman och berättelser. Premiär på Sinnet i Göteborg oktober 2011.

Flykt är Dråperas första föreställning med utökad ensemble och med libretto av Signe Hammar. Premiär på Cinnober teater i Göteborg 2010 och visades även på festivalerna Nya Perspektiv i Västerås och på Stockholm Fringe Fest.

Och Kullarna är ett sångsolostycke och installation som skedde i skogen i Kalv under en pilgrimsvandring på Kalvfestivalen 2010.

Dråparna finns II är en utveckling av Dråparna finns. Premiär på Sirenfestivalen i Göteborg 2009.

Dråparna finns bygger på texter av Inger Christensen och är skrivet för röst och elektronik. Premiär på Sirenfestivalen i Göteborg 2008.


Ensemblen

Lina Järnegard (1979) – tonsättare, grundare av Dråpera och konstnärlig ledare. Har medverkat i Dråperas alla produktioner. Hemsida.

Anna Sara Åberg (1983) – mezzosopran, grundare av Dråpera och konstnärlig ledare. Har medverkat i Dråperas alla produktioner.

Signe Hammar (1980) – poet. Har medverkat i Flykt, Identitet: ett drama, Ett ansikte och Stamina Quimera.

Sara Sjödahl (1959) – pianist. Har medverkat i Ett ansikte, Allt står i noterna utom det viktigaste och Välkomna till vi!

Ebba Westerberg (1967) – slagverkare. Har medverkat i Allt står i noterna utom det viktigaste och Välkomna till vi!

Malin Wättring (1987) – saxofonist. Har medverkat i Välkomna till vi!

Sofia Eliasson (1981) – konstnär. Har medverkat i Flykt, Ett ansikte och Stamina Quimera.

Elisabet Magnusson (1978) – grafisk design/konstnär. Har gjort logga och gör programblad och affischer.


Övriga samarbetspartners

Minda Fiskum – sopran (Ett ansikte)
Fia Adler Sandblad – skådespelare (Ett ansikte)
Sarah Riedel – röst (Flykt)
Amanda Flodin – mezzosopran (Stamina quimera)
Helena Wahlström – röst (Flykt)
Elisabeth Jansson – Horn (Flykt)
Margarida Araújo – viola (Flykt)
Stina Petersson – cello (Flykt)
Ellen Sjö Sander – slagverk (Flykt)
Ulrica Duo (Ángela Hoyos och Juan Hernandez) – Colombiansk performaceduo (Stamina quimera)
Mimitabu, Göteborgsk ensemble för nutida musik (Identitet: ett drama)
Ingrid Nordahl, konstnär (Flykt, Ett ansikte)
Stina Widmark, ljus (Flykt)
Caroline Ramsy – videokonstnär (Identitet; ett drama)
Anna Forsell – ljus (Välkomna till vi!)
Producentbyrån
Mollbyrån